"Allemaal aan de kant een beetje!", roept een jongen, terwijl hij wild gebarend een chauffeur van een vrachtwagen laat inparkeren.

Loop hem niet in de weg, want hij heeft belangrijk werk te doen. Zodra de vrachtwagen stilstaat, steekt de chauffeur zijn duim op. De jongen, met een verstandelijke beperking, juicht.Op Koningsdag was in Ridderkerk de jaarlijkse truckersrit voor verstandelijk- en beperkt gehandicapten. Rond elf uur stonden ruim 100 vrachtwagens en een Feyenoordbus opgesteld op het terrein van Containertransferium Groenenboom aan de Ridderhaven. Wachtend op hun enthousiaste passagiers. 

„We zitten met een colonne van ruim 100 vrachtwagens echt aan ons plafond,’’ zegt M. Aardoom, voorzitter van het stichting ’Help eens een Handje’, dat de toerrit organiseert.

"We hebben aanvragen voor meer vrachtwagens. Maar dat is echt onmogelijk, omdat we alleen in Ridderkerk rijden. Dat zou betekenen dat bij meer vrachtwagens de eerste truck en de laatste elkaar in de weg zouden zitten".De voorbereidingen op de rit starten elk jaar net na de zomer. "We gaan dan zoveel mogelijk bedrijven af en vragen ze of ze mee willen doen. Nou, dat is vaak geen enkel probleem. De chauffeurs vinden de dag vaak net zo geweldig als de gehandicapten. Ik weet dat bij sommige bedrijven geloot wordt wie er dit jaar mee mag rijden, zo leeft het bij de chauffeurs".

Net voor elf uur is het een drukte van jewelste op het terrein. De passagiers kunnen amper wachten tot ze in de cabine mogen stappen naast hun toegewezen chauffeurs "Ik vind het altijd geweldig", zegt één van de deelnemers met een stralend gezicht. "Oké, ik ben aan het eind van de dag wel heel erg moe, maar dat geeft niet. Ik vind het super".

Ook menig chauffeur bekent dat de truckersrit een vermoeiende bezigheid is. "Maar dat geeft niet. Als je ziet hoe blij je deze mensen maakt, dan neem je dat op de koop toe. Volgend jaar doe ik wat mij betreft weer mee". "Het is inderdaad geweldig dankbaar werk", vult voorzitter Aardoom aan. "Natuurlijk heeft het voor de organisatie veel voeten in de aarde. Maar als je ziet hoe blij de verstandelijk beperkten hier van worden, dan geeft dat niets. Ze kijken er echt een heel jaar naar uit".

De deelnemers zijn er klaar voor. Geduldig zitten ze in de cabines van de trucks of in de Feyenoordbus. De lunchbox met versnaperingen in de aanslag, wachtend op het startschot van onze Burgemeester Anny Attema. Het leukste van de rit vinden ze het toeteren, giechelen ze. "Want dat is in zo’n vrachtwagen zo hard". De chauffeur drukt op de knop, links van het stuur, en de claxon begint te loeien. Ze vinden het prachtig. Ze kunnen het prima vinden met hun chauffeur van deze dag.Klokslag elf uur. De chauffeurs en passagiers weten het: het gaat gebeuren. Alle vrachtwagens laten de claxon loeien, het is een oorverdovend lawaai. Het startsein voor de jaarlijks truckersrit is door heel Ridderkerk gehoord.Langs de route door Ridderkerk staan rijen nieuwsgierigen vrolijk te zwaaien naar de enthousiaste passagiers en de toeterende chauffeurs. Alle wagens bij elkaar vormen een lint van bijna twee kilometer.


Al met al was het opnieuw een buitengewoon succesvol feest.